Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O emocích aneb čeho je moc, toho je příliš

Ráno jako každé jiné…téměř každodenní ranní cesta vlakem z domova do práce. A přesto byla ta dnešní cesta něčím jiná...

Ráno jako každé jiné…téměř každodenní ranní cesta vlakem z domova do práce. Cestu na vlak vnímám jako procházku a pochvaluji si, že jen málokdo má to štěstí, že jeho cesta na dopravní spoj vede krásnou krajinou. Je zvláštní, že tento pocit trvá i ve vlaku, jehož trasa se vine podél řeky s krásnými výhledy a většinou mne přechází až ve chvíli, kdy pohodovou atmosféru ve vlaku opouštím a stávám se aktérem rušného dění velkoměsta a pasažérem v přeplněné tramvaji.

Dnes ráno však tento příjemný pohodový pocit skončil ještě ve vlaku. Dvě zastávky před mým výstupem zpozoruji průvodčího, který nedaleko mne odbavuje cestující. Jen si tak mimochodem říkám, že jim celý ten proces trvá nezvykle dlouho, víc to však neřeším. A pak zvuk. Nejdříve jen zachrastění mincí…pak ticho…sotva bys napočítal do tří…a najednou…zařvání mužského hlasu…menší rána…a opět, tentokrát mnohem hlasitější chřestot mincí…vše se uděje v mžiku.

Když vzhlédnu od knihy, vidím jen záda odcházejícího průvodčího a v uličce na zemi jeho otevřenou peněženku a všude okolo účtenky a mince. Dochází mi, že ten zoufalý hlasitý výkřik patřil jemu. Tentokrát bys napočítal tak do 30…tak dlouho trvalo ticho ve vagoně a nečinnost cestujících… Nepatřím právě ke spontánním lidem, a tak se snažím v dané situaci chvíli zorientovat…průvodčí se evidentně pro peněženku nevrací a nikdo z cestujících, kteří jsou nejblíže žádnou aktivitu nevyvíjí. Opouštím tedy svoje sedadlo a přestože to mám oproti jiným cestujícím rozhodně dále, jsem první, kdo bere peněženku do ruky a začíná sbírat mince a papírky okolo. Tento impuls stačí k tomu, aby i ostatní cestující začali sbírat spadlé věci a podávat mi je. Na malou chvilku se mi dostaví pocit, že lidská solidárnost a sounáležitost ještě stále existuje, je to příjemný pocit.

Když je vše posbíráno, vydávám se do přední části vagonu, kde u dveří, zády do prostoru stojí nehybně opřený průvodčí…jak jsem již psala, nejsem člověk spontánní, pokud dám prostor svému rozumu, často mne odvede od reakcí, které bych možná udělala, kdybych jednala bez rozvažování…jsem také člověk, kterému před pár lety jedna odbornice diagnostikovala nízkou míru empatie…a přes tyto své charakterové znaky jsem to z 10 lidí právě já, kdo pohladí průvodčího po rameni, předá mu peněženku a zeptá se ho, zda je vše v pořádku…asi si dovedete představit, že by každý v této situaci chtěl vidět rozzářené oči průvodčího a velké gesto díků…ale nejsme v pohádce, jsme v realitě jednoho všedního podzimního rána…průvodčí si peněženku ode mne přebírá a říká prosté „děkuju“. Tím můj úkol člověka, který jako bytost sociální a společensky odpovědná, zareagoval jak nejlépe dovedl v situaci, kterou neočekává a na kterou se nelze předem připravit.

Tímto by to celé mohlo skončit. Však také skupinka žen, které byly ve vlaku incidentu nejblíže již celou událost vtipně glosuje, uvádí příklady toho, jak je doba náročná a jak jsou lidé nervózní a jak by se měli naučit lépe ovládat své emoce…Emoce. Je zvláštní, až symbolické, že celá ta situace se odehrála ve chvíli, kdy jsem si ve vlaku četla odbornou knihu právě o emocích. Že na ně má každý člověk právo, že střední a starší generace byla vychovávána k tomu emoce potlačovat, generace nová je na tom už prý lépe…

To vše mne přiměje setrvat déle v atmosféře té veskrze nepříjemné události a trochu přemýšlet…přemýšlet o tom, proč právě dnes ráno právě tomuto průvodčímu došla trpělivost a dal průchod svým emocím na místě a v situaci, kde se měl jako profesionál ovládnout. Zajímavé mi přišlo zejména to, že ať již byl frustrován čímkoli, neobrátil svůj hněv vůči cestujícím, na kterých si mohl jednoduše zchladit žáhu…ne, jeho výkřik a gesto s peněženkou byly ryzím zoufalstvím. Neznám jeho příběh, nevím, co prožívá…

Ale protože již delší dobu kolem nás krouží divná doba, kdy se stáváme svědky věcí, které bychom si ještě před dvěma lety vůbec nedokázali představit, říkám si, že to může být kombinace všeho možného. Nejprve coronavirus, strach z nemoci či smrti své vlastní či osob blízkých, sociální izolace, respirátory přes něž se špatně dýchá, domácí výuka dětí, děti v karanténě a nutnost zajistit jejich potřeby a bezpečí a do toho skloubit zaměstnání, kde je má přítomnost nezbytná kvůli vysoké nemocnosti a karanténám kolegů. Na to jsme se jen těžko mohli dopředu preventivně připravit. Už toto by stačilo. Ale náš svět nezůstal jen u coronaviru.

Přišla doba energetické krize. Ze dne na den se spousta domácností (a za nimi musíme vidět jednotlivé lidi a jejich příběhy) ocitly před drastickým zdražováním. A nejen to. Lidé se museli velmi rychle v problematice energií zorientovat a činit zásadní rozhodnutí. Často s dopadem do jejich rodinných rozpočtů na několik let. Na to se jen málokdo uměl dopředu připravit. Už toto by stačilo. Ale přišlo další zdražování. Potravin, benzinu, hypoték…

Většina lidí dokáže snést jednu ránu, ustojí i rány dvě. Popravdě, každý z nás ustojí víc ran, než by si kdy dokázal představit…jen mne napadá, jestli tady někde není zakopána příčina, která se během jednoho všedního podzimního rána v jednom z mnoha vlaků mířících ze severu do Prahy projevila zoufalým gestem jednoho bezejmenného průvodčího.

Autor: Hana Krommerová | čtvrtek 11.11.2021 10:20 | karma článku: 20,10 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 9,95 | Přečteno: 214x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 157x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 140x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Požehnání

Den jedenáctý – z Pontevedry do Calda de Reis, 41 191 kroků, cca 27 km. Ráno plánuji projít si historické centrum a zastavit se v obchůdku, kde by měli mít dlaždičky s písmeny typickými pro označení domů tady i v Portugalsku.

9.11.2023 v 7:05 | Karma: 10,33 | Přečteno: 130x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 310x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik