Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak je to s lidským osudem?

Téma lidského osudu kolem mne krouží už delší dobu, ale až konkrétní impuls mne přiměl toto téma nějak uchopit a zpracovat. Tímto impulsem se pro mne stala smutná událost na nedávné dovolené.

Aktivní cyklo dovolená s cestovní kanceláří…druhý den a horská etapa vedoucí do lázeňského městečka v kopcích…po slušném výkonu si vychutnáváme zasloužený odpočinek v kavárně a projíždějícímu blikajícímu vozu záchranné služby věnujeme jen letmou pozornost…po vychutnání si šálku kávy si vychutnáváme i zbytek projížďky a až v opět naplněném autobusu těsně před odjezdem se dozvídáme, že ve chvíli našeho odpočinku u kávy bojoval o kousek dál o svůj život jeden člen našeho zájezdu…bohužel, i přes veškerou pomoc záchranných složek, marně.

Vzhledem k tomu, že se neocitám v obdobné situaci často, začaly se mi hlavou honit různé myšlenky. Připomínala jsem si zpětně útržky, jak jsem jej den předtím viděla u večeře s rodinou jen kousek od našeho stolu, jak jsem jej ráno před začátkem etapy viděla připravovat kola…nic jsem o něm a jeho rodině nevěděla, obrázek jsem si skládala jen podle toho, co se dalo na první pohled vypozorovat.

To, co jsem si z této události odnesla bylo především poznání, že z běžného aktivního života můžete být vyřazeni lusknutím prstu bez jakéhokoli předchozího varování. A ve věku, kdy se se smrtí vlastní nebo někoho blízkého ještě nepočítá. Vlastně to nebylo ani tak poznání, ale spíše připomenutí. Všichni to víme a přitom většina z nás ke svému životu přistupuje tak, jako by měl trvat věčně, a nebo se zárukou trvání do hodně pozdního stáří.

To, že žádnou záruku nemáme jsem si měla možnost připomenout během posledního týdne ještě dvakrát, i když už ne tak zblízka, pouze ze zpráv na internetu. Ve velmi krátké době, prakticky během jednoho týdne, jsem zaznamenala 2 další podobné příběhy. Příběhy mužů jejichž životní cesta se uzavřela náhle ve věku mezi 53 až 63 lety. Tyto příběhy mají leccos společného. A každý ten společný rys ve mně vyvolal otázku, nad kterou se mohu zamýšlet, ale na kterou asi nikdy nenajdu jednoznačnou odpověď.

První společný rys - všichni za sebou zanechali rozpracované projekty, ve dvou případech se jednalo o uznávané lékaře, odborníky ve svém oboru, kteří zachránili spoustu životů jiným lidem. Další byl podnikatel, který „vrátil život“ dvěma rozpadlým zámkům. Všichni bez rozdílu byli pro společnost platní, užiteční, něco trvalého tu po nich zůstane, ale ještě mnoho prospěšného toho mohli pro společnost udělat, kdyby jim byla dána možnost. Proč tedy jejich životní pouť skončila tak zbytečně brzy, kdo nebo co o tom rozhoduje?

Druhý společný rys – všichni byli aktivními sportovci a je dost pravděpodobné, že žili i poměrně zdravým životním stylem. A právě při sportu ten jejich příběh skončil. Dva z nich si smrt našla na dovolené, jeden zemřel při běhu na cestě do práce. Kdyby se rozhodli, že pojedou na jiný typ dovolené, třeba relaxační u moře a nebyli by v danou chvíli na daném místě, nepodstupovali by zvýšenou fyzickou zátěž v konkrétních podmínkách (počasí, lokalita apod.), mohl se jejich život odvíjet jinak? Stejně tak jako v případě třetího muže, který mohl ráno místo běhu do práce zvolit třeba jízdu autem? Nebo máme v osudu napsáno, že toho dne se náš příběh uzavře?

Třetí společný rys – rychlá a neodvratná smrt. Často se zamýšlím nad tím, jak je v obecné rovině lidský organismus sice složitý, ale dokonalý systém, který i přes naše ne vždy šetrné zacházení pořád funguje. A když se v průběhu života stane, že něco částečně či úplně fungovat přestane, většina z toho se díky pokročilé medicíně dá opravit, bez něčeho se dokonce tento systém dokáže obejít úplně. Existují lidé, kteří mnoho let žijí více či méně plnohodnotný život za pomoci různých lékařských zákroků či přístrojů. Lékaři vědí, jak pomoci, mají na to prostředky a život běží dál. Občas, stejně tak jako v těchto třech případech se stane, že se však v těle „rozbije“ něco, co je pro chod těla zásadní a co se ani přes rychlou lékařskou pomoc nepodaří „opravit“ a tato chyba celého soustrojí znamená definitivní konec jednoho lidského příběhu. Proč někdy v lidském těle dokážeme spravit x nefungujících věcí a proč jsme někdy úplně bezmocní? Ani na tuto otázku není jednoduchá odpověď.

Neznám odpověď na otázku v nadpise, ale možná jsem nás všechny přiměla k zamyšlení nad tím, jak využíváme čas, který nám byl dán na tomto světě ku prospěchu svých blízkých, společnosti i ku prospěchu nás samých.

Krásně vystihl tuto myšlenku MUDr. Rudolf Jedlička slovy:

Není důležité člověku, aby žil dlouho, ale aby člověk byl uspokojen svým způsobem života a šťasten svým konáním. Je-li v tomto štěstí člověka obsažen i kousek štěstí jiných, pak je život krásný.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Krommerová | čtvrtek 14.7.2022 14:32 | karma článku: 19,37 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 18,18 | Přečteno: 400x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,30 | Přečteno: 219x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 163x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 141x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, separatisté ztratili většinu

12. května 2024  22:50,  aktualizováno  13.5 12:12

Výsledky nedělních voleb do regionálního parlamentu v Katalánsku, v nichž vyhráli katalánští...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13,  aktualizováno  12:09

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Neprošli Zeman, Posselt ani Kundera. Poslanci třídili návrhy na vyznamenání

13. května 2024  11:54

Exprezident Miloš Zeman nezískal podporu poslanců, aby dostal státní vyznamenání. „Já jsem říkal,...

Sbormistr dostal za zneužití nezletilé dívky podmínku, teď pracuje na univerzitě

13. května 2024  11:52

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 18,18
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik