Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Člověk se nerodí jen jednou

Baví mne čím dál tím víc, dívat se na život z různých úhlů pohledu. Jak tak čtu či poslouchám životní příběhy, otevírají se mi před očima stále nová témata. 

Jedno z nich se otevřelo třeba po včerejší mimořádné příležitosti navštívit dům Karla Čapka na pražských Vinohradech.

Čapek mne především jako člověk zaujal před cca 2 lety. Dostal se mi pod kůži a já hltám jako hladová jeho moudra, názory, každou zajímavou informaci o jeho životě. Včera se mi, po již dřívějších návštěvách jeho rodného domu v Malých Svatoňovicích a víkendového sídla na Strži doplnila skládačka díky možnosti navštívit jeho vilu na Vinohradech. Vršovické divadlo MANA tam ve spolupráci s městskou částí Praha 10 uspořádalo docela zvláštní počin. Ve vybydlené vile, prakticky bez zařízených interiérů a jen nahrubo zbavené letitého nánosu prachu a nepořádku, se v rámci několika odpolední uskutečnilo malé dramatické představení. V krásně rozkvetlé i když zarostlé zahradě, v několika prázdných místnostech i v památeční podkrovní místnosti, kde se scházeli Pátečníci, sehráli herci několik etud ze života bratří Čapků. Nevěděla jsem, co dřív. Zda věnovat plnou pozornost slovům, v nichž se opět skrývala různá životní moudra nebo se co nejvíce rozhlížet okolo sebe a vtiskávat do paměti detaily zahrady a místností ve vile a nebo vstřebávat genia loci místa a uvědomovat si, že po těchto schodech chodil, na tomto místě u okna stával nebo na tomto gauči seděl Čapek, Masaryk, Beneš, Poláček a jiní čeští velikáni…

Dojmů bylo mnoho, ale opět jsem si uvědomila jednu věc – pomíjivost života. Čapkovi, když v prosinci 1938 zemřel, bylo nedožitých 49 let. Já naopak brzy uzavřu kapitolu 49 let věku a přehoupnu se k padesátce. A ne poprvé mi došlo, kolik známých, úspěšných a uznávaných lidí, kteří světu přinesli hodnoty, jež přetrvaly do dalších generací a jež mnohdy přesáhly hranice země, v níž se narodili a žili, zemřelo v mladém nebo relativně mladém věku. Jak málo času tito lidé měli na to, aby v oboru, v němž působili, získali takovou úroveň mistrovství, že se vymanili z davu všech ostatních, kteří třeba také svůj obor vykonávali dobře, ale bez přidané hodnoty, jež by je vystřelila do výšin nesmrtelnosti.

Mezi tyto krátce žijící velikány, kteří však na tomto světě zanechali trvalou stopu, patřili například Karel Hynek Mácha, který zemřel v nedožitých 26 letech. Jiří Wolker, kterému bylo necelých 24 let. Wolfgang Amadeus Mozart stihl všechna svá díla složit do pouhých 35 let věku, Alexandr Sergejevič Puškin měl pak na svou tvorbu o 2 roky více, zemřel ve věku 37 let. Alexandr Veliký své slávy dosáhl za pouhých 33 let svého života. John Lennon pak dokázal dosáhnout nesmrtelnosti za 40 let. Jan Kubiš za svou odvahu zaplatil životem již ve 29 letech. Princezna Diana se dokázala vepsat do srdcí mnoha lidí za pouhých 36 let svého života. Antoine  de Saint-Exupéry měl pouhých 44 let na to, aby se stal díky své knížce Malý princ také nesmrtelným.

Přestože mne osud před časem vytrhl z určitého stereotypního a pohodlného žití a já s blížící se padesátkou získávám pocit, že už se možná začínám v sobě lépe orientovat, že už si dokážu přiznat, jaké činnosti mi možná jdou a pro jaké jiné nemám vlohy, pokaždé, když se potkám s nějakým novým velikánem, jehož odkaz je trvalý a hodný obdivu a zjistím, že zemřel mladší věku 50 let, získávám pocit, že na tomto světě vlastně tak trochu přesluhuji. Že kdyby ve mně byly nějaké zvláštní vlohy, nějaký výrazný talent a tah na branku, již bych svého mistrovství dosáhla.

Ale jak jsem psala v úvodu, ráda se dívám na svět různými úhly pohledu, a tak musím objektivně připustit, že se čas od času potkávám i s příběhy lidí, kteří šli po cestě za svým cílem, ale svého vrcholu, ať již to byla funkce, ocenění či vynález dosáhli až v pozdním věku. Leckdy dokonce v takovém věku, kdy si mnozí z nás jistě říkáme, že vrchol fyzických i tvůrčích sil máme již dávno za sebou.

Mezi takového osobnosti lze zařadit například Tomáše Garrigua Masaryka, který se stal československým prezidentem až ve svých 68 letech. Mahátma Ghándí se svého největšího úspěchu, vyhlášení nezávislosti Indie, dočkal ve věku 77 let. Nelson Mandela byl ve svých 72 letech propuštěn po 27 letech z vězení a až v téměř 76 letech se stal prezidentem. Winston Churchill se na vrchol své politické dráhy dostal ve svých 66 letech, kdy se stal premiérem Spojeného království.

Nikdo z nás dopředu neví, co je mu osudem dáno. Zda dlouhý život nebo krátký. Zda život bez velkých křižovatek a zvratů nebo život nabitý vzestupy a pády. Ale nelze se vymlouvat jen na osud, každý jsme spolutvůrcem svého života, byť hrajeme s již rozdanými kartami.

Do celé této úvahy mi zapadá citát Karla Čapka, který ke mně určitě nepřišel náhodou. Obdržela jsem jej na malém papírku spolu s kávou, kterou jsem si objednala na zahrádce u letního domu Karla Čapka ve Strži.

„Člověk se rodí jen jednou, aby se pak ještě rodil zvolna, dobývaje sebe sama klikatě i v prudkých nárazech, pokud mu zbývají čerstvé a nenasycené smysly a duše potřebná k růstu.“

Autor: Hana Krommerová | pátek 26.5.2023 10:27 | karma článku: 13,74 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Hana Krommerová

Lidskost versus předpisy

Předpisy nás obklopují všude. Důležitost jim však vždy přikládá člověk. Problém nastává ve chvíli, kdy člověk přestane používat selský rozum, potlačí lidskost v sobě a tvrdohlavě hájí předpisy i tam, kde to není životně důležité.

25.4.2024 v 10:29 | Karma: 10,97 | Přečteno: 172x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Když jsou karty rozdány

Občas si představuji, že někde na začátku je buňka, která dává vzniknout životu na této planetě a navzdory občasné nespokojenosti, kterou se sebou a svým životem pociťuji si říkám, že té mé buňce musím být vděčná.

5.1.2024 v 9:54 | Karma: 10,29 | Přečteno: 217x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Tisíc příběhů

Den čtrnáctý - z Teo do Santiaga de Compostela, cca 11 kilometrů. Večer si píšeme s Katkou, která provedla mega rychlý přesun do Padronu, že je šance na to, že bychom se mohly v Santiagu ještě potkat.

17.11.2023 v 6:37 | Karma: 11,12 | Přečteno: 160x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Jen tak být

Den třináctý - z Padrónu do Tao, 24 450 kroků, cca 17 kilometrů. Dnes nespěchám, čeká mě jen 14 kilometrů do městečka Tao, odkud budu zítra startovat do Santiaga.

14.11.2023 v 6:37 | Karma: 10,07 | Přečteno: 140x | Diskuse| Osobní

Hana Krommerová

Bonbonek na cestě - Nespěchej

Den dvanáctý - z Calda de Reis do Padrónu, 37 566 kroků, cca 21,5 kilometru. Ráno jsem opět nespěchala, bylo pod mrakem, sluníčko mi k pohodě scházelo, ale zase nebylo horko.

11.11.2023 v 7:27 | Karma: 8,32 | Přečteno: 137x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:55

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 33
  • Celková karma 10,09
  • Průměrná čtenost 300x
Lidské příběhy...zajímají mne...sama si pro ně chodím, zejména ke starým lidem, ale občas přijde silný lidský příběh i přímo za mnou...jsou pro mne inspirací, když stojím na životních křižovatkách...jsou pro mne zdrojem energie, když mi pod tíhou všech starostí ubývá...jsou pro mne impulsem k odvaze tam, kde bych se jinak bála udělat krok vpřed...každý má svůj příběh a myslím, že je škoda si jej nechávat pro sebe.

Seznam rubrik